Sa invatam sa ne spalam pe maini


Spalarea regulata a mainilor ne protejeaza de multe boli cauzate de virusuri si bacterii. Spalatul pe maini cu apa si sapun lichid elimina germenii pe care ii dobandim atunci cand atingem alti oameni, animale sau obiecte. Daca nu sunt indepartati, acesti germeni pot contamina ochii, nasul sau gura si pot provoca boli.

Igiena proasta a mainilor (dupa aerul pe care il respiram) este mijlocul cel mai semnificativ de transmitere a bolilor infectioase. Cei care au o igiena personala precara in timpul pregatirii alimentelor pot raspandi boli precum hepatita A sau salmonela. Unele studii indica faptul ca o treime dintre oameni, dupa ce au fost la toaleta, nu au obiceiul sa se spele pe maini cu apa si sapun spuma sau lichid.

In general, spalati-va mainile cat mai des posibil. Dar esential sa le spalati:

-inainte de a atinge mancarea,

-imediat ce ajungeti acasa,

-inainte de a manca,

-dupa atingerea banilor,

-de fiecare data cand mainile vin in contact cu lichidele corporale,

-inainte, in timpul si dupa pregatirea mancarii,

-dupa ce ati fost la toaleta,

-dupa atingerea animalelor,

-dupa ce schimbati scutecul sau curatati copilul care a mers la toaleta,

-inainte si dupa ingrijirea unei persoane bolnave,

-dupa ce va suflati nasul, dupa tuse, dupa stranut.

-ori de cate ori sunt murdare,

-dupa ce ati scos sau a manipulat gunoiul.

Cu ce?

Orice tip de sapun profesional este bun, preferandu-l pe cel lichid, asa cum spuneam, fata de bara clasica de sapun. Daca utilizati sapunul clasic, asezati-l intr-un recipient de scurgere care impiedica macerarea.

De ce este important modul de spalare a mainilor cu apa si sapun?

Deoarece spuma, numai daca este bine obtinuta, bine distribuita si intretinuta pentru o perioada de timp adecvata pe piele, este capabila sa “prinda” murdaria si germenii, indepartandu-i eficient prin clatire.

Spalarea corecta a mainilor inseamna eliminarea a 99,9% din germenii care ajung pe maini in timpul activitatilor normale zilnice. Pentru a realiza acest lucru, insa, nu este suficienta o spalare rapida cu sapun si apa: trebuie urmata o metoda bine definita, pentru a garanta atat eficacitatea curatarii, cat si repetitivitatea constanta si corecta a unui gest care garanteaza de fiecare data scopul rezultatului. 

Se pot folosi geluri dezinfectante in loc de sapun?

Utilizarea unei solutii antiseptice ( geluri dezinfectante cu un continut de alcool de cel putin 60% alcool) poate fi o alternativa excelenta pentru spalarea mainilor, atat timp cat nu sunt vizibil murdare sau in situatii in care apa curenta nu este disponibila. Solutiile antiseptice pe baza de alcool sunt sigure, chiar si pentru mainile copiilor. Totusi, este necesar sa fie alaturi de ei in timp ce le folosesc pentru a preveni eventual ingerarea lor.

La sfarsitul unei zile in care v-ati spalat frecvent mainile, ce puteti face pentru a impiedica pielea sa se crape?

Folositi un hidratant bun, de preferinta imediat dupa ultima spalare a zilei: o piele inca usor umezita prin clatire favorizeaza patrunderea hidratantului si mentinerea unei bune parti a apei dobandite de piele prin spalare, in interiorul pielii. O data sau de doua ori pe saptamana, inlocuiti-l cu o crema, pe timp de noapte, care are la baza de ulei de jojoba.

Previous Cumpara cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor!
Next Curata locuinta folosind produse de top!