Lemnul – cel mai bun combustibil


foc-lemn

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să folosească cazane pe lemne pentru a-și încălzi locuința. Lemnul este cea mai eficientă, ușor de găsit și economică metodă, de aceea majoritatea oamenilor aleg această opțiune. Însă, ca lemnul să dea cel mai bun randament și să ardă bine, am adunat în acest articol câteva sfaturi despre cum să fie folosit și cum să fie uscat.

În primul rând, este recomandată folosirea de lemn provenit din surse naturale, fără alte substanțe chimice impregnate sau brichete de lemn fără adezivi. Încă un lucru foarte important, este esențial ca lemnul să fie uscat, iar pentru asta trebuie să fie depozitat într-un loc uscat și ventilat.

De ce nu este recomandat să se folosească lemnul ud?

lemne pentru foc

Este cunoscut faptul că umezeala din lemn îi scade foarte mult din puterea calorică. Majoritatea puterii calorice este folosită pentru evaporarea apei, iar restul devine insuficient pentru a asigura încălzirea.

Totodată, vaporii de apă scad temperatura arderii și contribuie la formarea funinginii care se acumulează și se întărește într-un strat mult mai gros pe pereții camerei de ardere, pe țevile de fum și așa mai departe. Astfel crește și poluarea atmosferică datorită faptului că gazele părăsesc camera de ardere nearse.

Cum se pregătesc lemnele pentru foc?

Lemnele trebuie păstrate tăiate și stivuite. După ce vara au fost lăsate la soare să se usuce, umiditatea ar trebui să scadă sub 20%. O bucată de lemn uscată este crăpată pe muchii, iar grosimea unei bucăți de lemn poate fi între 5 și 15 cm în funcție de tipul de centrală pe care îl achiziționați. Se recomandă ca lemnele să fie stocate în straturi pentru a fi mai aerisite și pentru a se usca mai repede. De asemenea, nu este recomandat să acoperiți lemnele cu o folie din plastic. Aceasta nu va permite uscarea, cel mai bine e să fie păstrate într-o cameră închisă și bine ventilată.

Despre pregătirea și aprinderea focului

Există câțiva pași care ar trebui urmăriți de majoritatea persoanelor atunci când pregătesc focul.

În primul rând, trebuie îndepărtată cenușa dacă este nevoie. Acest lucru se realizează destul de rar în cazul centralelor Stropuva. După, se așază bucățile de lemn în centrală. Important! Și în ceea ce privește aranjarea lemnului în centrală oamenii tind să facă multe greșeli.

Cum trebuie așezate lemnele pentru un randament cât mai mare?

Într-o centrală Stropuva, pentru ca autonomia să fie cât mai mare, nu trebuie adăugate permanent câte unul două lemne și menținut focul. Centrala se umple iar lemnele for arde treptat oferind o autonomie de până la 30 de ore.

Lemnele așezate ca în imaginea de mai jos, în x ard mai repede deoarece aerul are acces la mai multe părți ale bucății de lemn. Astfel de aranjamente sunt necesare doar când e nevoie de eliberarea rapidă de căldură.

foc 1

Bucățile de lemn  mai mari, care sunt aranjate ordonat la fel cum recomandă și producătorii Stropuva ard mai încet, astfel se oferă o căldură continuă.

foc 2

Pentru ca centrala să funcționeze fără probleme, este bine să respectați toate cerințele impuse de cei de la Stropuva. Nu numai că centrala va funcționa impecabil, dar și randamentul de căldură și autonomia vor fi mai mari.

Previous Mituri despre videochat
Next Cei mai frumoși pantofi cu toc!