De ce ar trebui sa purtam masca


Ar trebui sa purtam masca de protectie in aceasta perioada? Le spunem copiilor nostri sa-si acopere gura cand tusesc, asa ca atunci cand nu putem prezice cine poate sau nu sa aiba COVID-19,  inseamna ca are sens sa purtam masca protectie.

Masca de protectie, la fel ca folosirea de sapun lichid sau spuma cu apa pentru spalarea mainilor, reprezinta  masuri ce ne vor ajuta sa trecem cu bine de aceasta perioada dificila. Este indicat sa ai mereu in casa masti, sapun si chiar manusi protectie, dar si la locul de munca, pentru a avea grija cat mai mult de tine si de sanatatea celor din jurul tau. Produse de acest tip poti gasi la magazine de specialitate precum sanito.ro.

Dovezi pentru eficacitatea mastilor

Mastile sunt recomandate ca o simpla bariera pentru a preveni raspandirea picaturilor respiratorii in aer si asupra altor persoane atunci cand persoana care poarta masca tuseste, stranuta, vorbeste sau ridica vocea. Aceasta se numeste control la sursa. Aceasta recomandare se bazeaza pe ceea ce stim despre rolul picaturilor respiratorii in raspandirea virusului care provoaca COVID-19, asociat cu dovezile emergente din studiile clinice si de laborator care arata ca mastile reduc raspandirea picaturilor atunci cand sunt purtate peste nas si gura. COVID-19 se raspandeste in principal in randul persoanelor care sunt in contact strans una cu celalta, astfel incat utilizarea mastilor este deosebit de importanta in conditiile in care oamenii sunt apropiati unul de altul sau in care distantarea fizica este dificil de respectat. 

Cine ar trebui sa poarte o masca?

Specialistii recomanda tuturor persoanelor cu varsta de cel putin 6 ani sa poarte o masca in mediile publice si cand se afla in preajma persoanelor care nu locuiesc in gospodaria ta, mai ales atunci cand alte masuri de distantare sociala sunt greu de intretinut.

COVID-19 poate fi raspandit de persoane care nu prezinta simptome si nu stiu ca sunt infectate. De aceea, este important ca toata lumea sa poarte masti in medii publice si sa practice distantarea fizica (stand la cel putin 2 m distanta de alte persoane).

In timp ce mastile sunt puternic incurajate si par sa reduca raspandirea COVID-19, trebuie sa recunoastem ca exista cazuri specifice cand purtarea unei masti poate sa nu fie fezabila. In aceste cazuri, adaptarile si alternativele ar trebui luate in considerare ori de cate ori este posibil. 

Daca esti bolnav sau crezi ca ai putea avea COVID-19, nu vizita zonele publice. Ramai acasa, cu exceptia situatiei in care trebuie sa primesti ingrijiri medicale. Stai cat mai mult posibil intr-o camera izolata si departe de alte persoane si animale de companie din casa ta. Daca trebuie sa fii in preajma altor persoane sau animale, poarta o masca (inclusiv in casa ta).

Masca ajuta la prevenirea raspandirii virusului de catre o persoana bolnava. Cei care ingrijesc pe cineva bolnav de COVID-19 acasa sau intr-un cadru non-medical pot purta, de asemenea, o masca. Pentru a preveni imbolnavirea, ingrijitorii ar trebui sa continue, de asemenea, sa practice actiuni preventive de zi cu zi. Evita contactul strans cat mai mult posibil, curata mainile des, evita sa iti atingi ochii, nasul si gura cu mainile nespalate si curata si dezinfecteaza frecvent suprafetele.

Mastile chirurgicale sunt singurul tip de masti care sunt construite la standarde specifice (sunt considerate dispozitive medicale in UE). Marea majoritate a altor acoperiri pentru fata cumparate sau realizate de oameni nu sunt construite conform unui standard specific, ceea ce inseamna ca eficacitatea lor este foarte variabila.

Previous HUAWEI, companie prezentă în România din 2003, susține economia românească cu peste 200 de milioane de euro anual și contribuie la piața muncii cu peste 2.200 de joburi
Next Noua caracteristica Windows 10 alerteaza utilizatorii daca SSD-ul lor este pe punctul de a esua